Vintage - Bijouterier, Smycken

Previous

BIJOUTERIER, SMYCKEN, COSTUME JEWELRY i USA, PÅ FRANSKA BIJOUX DE HAUTE COUTURE ELLER MODESCHMUCK PÅ TYSKA

 Genuin Austrian Crystals, Reinstones, Silver, förgylda med guld?

Märken som Napier, Brooks, Monet, Avon, KJL, AK, Sara Coventry, Dior, ISL, Sarpaneva Finland, Michael Carlson, Pilgrim, Coro och många fler

Kemiska diamanter eller äkta? Guld 18 eller 24 karat, äkta eller förgyllt. 

Kärt barn har många namn. 

Under åren vi arbetade i USA samlade jag gamla smycken. Jag åkte runt på Garage Sales tidiga  fredags- och lördagsmorgnar  i Orlando . Det mesta till vårt hem, köptes på Garage Sales. När jag inte behövde mer till vårt hem började jag samla gamla smycken - bara för att jag tyckte de var vackra och de tog inte så stor plats.

Jag skaffade böcker om amerikanska sk "Costume Jewelery" och lärde mig  en massa nytt om BIJOUTERIER och amerikansk historia under 1900-talet. Det finns hur mycket böcker som helst och det är ett stort samlarintresse. 

I början av 1900-talet var intresset stort bland borgarklassen att kunna skaffa sig finna smycken. På den tiden fanns bara dyra äkta smycken och hade man inte råd med äkta vara fick det bli billigare metaller och stenar.

På 20-talet kom de stora designerna som Coco Chanel, Shiaparelli och gjorde bijouterier till varje ny kollektion. 

I och med filmen och de stora stjärnorna i Hollywood, började vanliga kvinnor vilja ha samma smycken som  fanns i filmerna.  Man började göra kopior och sälja till den vanliga Amerikanskan. Sk falska smycken var nu accepterade.

Är man intresserad finns det mycket att läsa. 

Själv anser jag att dessa äldre smycken från 1900-talet ofta  är betydligt  mer välgjorda än dagens  billiga kopior från Kina. De är klart mycket  prisvärda.

Jag lär mig hela tiden nytt.  Vad är plast vad är Backelite?

Vilken kedja är äkta guld vilken är bara förgyld med 14 karat.

Vilken kedja är rent silver? Jag kan inte svaren alltid men söker svaren så gott jag kan.

Glöm inte att vara rädd om dina smycken. 


Maila mig gärna och ställ frågor                               christine@chrispanna.se